piątek, 19 października 2012

Przepis na : Węgierski Chłodnik Wiśniowy .
   Czas przygotowania → 40 min. + schłodzenie zupy 
Wartość energetyczna 1 porcji → 247 kcal
 
Składniki:
  • 1 kg wiśni 
  • 5 goździków 
  • kawałek kory cynamonu
  •  20 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 800 ml wody
  • świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny
  • 130 g drobnego cukru
  • 2 żółtka
  • 200 ml słodkiej śmietanki kremówki
  • sól
 Przygotowanie :

1.Wypłukane wiśnie drylujemy , wkładamy do rondla , wlewamy wodę, wino i sok z cytryny , dodajemy cukier , szczyptę soli oraz goździki i cynamon zawiązane w gazie . Zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu ok. 20 min.

2.Usuwamy gazę z cynamonem i goździkami , łyżką cedzakową wyjmujemy połowę wiśni , resztę rondlu miksujemy .

3.W misce mieszamy żółtka ze śmietanką , dolewamy nieco gorącej , lecz nie wrzącej zupy , cały czas mieszając .

4.Wlewamy zawartość miski do rondla z zupą , cały czas mieszając , nie dopuszczając , by zupa się zagotowała , gdyż wówczas żółtka się zetną . Próbujemy , ew.dodając nieco cukru .

5.Studzimy , chłodzimy w lodówce , podajemy na zimno , dodając pozostałe wiśnie , każdą porcję można przybrać kleksem ubitej śmietanki . I gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz