Przepis na : Węgierski Chłodnik Wiśniowy .
Czas przygotowania → 40 min. + schłodzenie zupy
Wartość energetyczna 1 porcji → 247 kcal
Składniki:
- 1 kg wiśni
- 5 goździków
- kawałek kory cynamonu
- 20 ml wytrawnego czerwonego wina
- 800 ml wody
- świeżo wyciśnięty sok z jednej cytryny
- 130 g drobnego cukru
- 2 żółtka
- 200 ml słodkiej śmietanki kremówki
- sól
1.Wypłukane wiśnie drylujemy , wkładamy do rondla , wlewamy wodę, wino i sok z cytryny , dodajemy cukier , szczyptę soli oraz goździki i cynamon zawiązane w gazie . Zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu ok. 20 min.
2.Usuwamy gazę z cynamonem i goździkami , łyżką cedzakową wyjmujemy połowę wiśni , resztę rondlu miksujemy .
3.W misce mieszamy żółtka ze śmietanką , dolewamy nieco gorącej , lecz nie wrzącej zupy , cały czas mieszając .
4.Wlewamy zawartość miski do rondla z zupą , cały czas mieszając , nie dopuszczając , by zupa się zagotowała , gdyż wówczas żółtka się zetną . Próbujemy , ew.dodając nieco cukru .
5.Studzimy , chłodzimy w lodówce , podajemy na zimno , dodając pozostałe wiśnie , każdą porcję można przybrać kleksem ubitej śmietanki . I gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz