sobota, 20 października 2012

                                          Przepis na : Przekładaniec z bitą śmietaną
Czas przygotowania → 2 godziny w tym 1 godzina schładzanie
Kalorie → 1 porcja 307 kcal

Składniki  :
  • 2 spody biszkoptowe
  • 70 dag truskawek
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 opakowanie cukru wanilliowego
Sposób przygotowania :

1.Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu , po czym odstawić w chłodne miejsce .
2.Trukawki umyć , osączyć , usunąć szypułki . Śmietanęubić z cukrem pudrem . Pół szklanki gorącej wody wymieszać z cukrem wanilliowym i sokiem z cytryny , ostudzić .
3. Blat biszkoptowy nasączyć wodą z cukrem i sokiem . Na wierzchu  ułożyć połowę truskawek i ubitą śmietanę. Położyć drugi blat , nasączyć , ułożyć resztę truskaweki polać zastyającą galaretką . Tak przygotowane ciastowstawić na 1 godzinę do lodówki . Przed podaniem udekorować listkami melissy .

RADA → Truskawki będą jeszcze bardziej aromatyczne , jeżeli pokropi się je sokiem cytrynowym lub pomarańczowym ,  i odstawi na kilka minut .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz