Przepis na : Przekładaniec z bitą śmietaną
Czas przygotowania → 2 godziny w tym 1 godzina schładzanieKalorie → 1 porcja 307 kcal
Składniki :
- 2 spody biszkoptowe
- 70 dag truskawek
- 250 ml śmietany kremówki
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 opakowanie cukru wanilliowego
1.Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu , po czym odstawić w chłodne miejsce .
2.Trukawki umyć , osączyć , usunąć szypułki . Śmietanęubić z cukrem pudrem . Pół szklanki gorącej wody wymieszać z cukrem wanilliowym i sokiem z cytryny , ostudzić .
3. Blat biszkoptowy nasączyć wodą z cukrem i sokiem . Na wierzchu ułożyć połowę truskawek i ubitą śmietanę. Położyć drugi blat , nasączyć , ułożyć resztę truskaweki polać zastyającą galaretką . Tak przygotowane ciastowstawić na 1 godzinę do lodówki . Przed podaniem udekorować listkami melissy .
RADA → Truskawki będą jeszcze bardziej aromatyczne , jeżeli pokropi się je sokiem cytrynowym lub pomarańczowym , i odstawi na kilka minut .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz