niedziela, 21 października 2012

Przepis na : Kruche gwiazdeczki

Czas przygotowania → 1 godz. ( bez czasu schłodzenia )

Składniki :
  • 30 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag obranych migdałów
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta mielonego cynamonu
  • cukier puder do posypania
  • 1/2 szk. konfitury lub dobrej marmolady

Sposób przygotowania :
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto . Zawinąć w foli i włożyć na godzinę do lodówki . Rozgrzać do 180ᵒC piekarnik . Ciasto wyjąć , rozwałkować na grubość 1/2 cm i wycinać gwiazdki . W środku gwiazdek wycinać małe dziurki . Wszystkie ciastka ułożyć na blachę i wstawić do piekarnika . Piec ok. 10 min . Ciastka bez dziurek smarować marmoladą lub konfiturą i nakładać na nie ciastka z dziurkami. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz