Przepis na : Kruche gwiazdeczki
Czas przygotowania → 1 godz. ( bez czasu schłodzenia )
Składniki :
- 30 dag mąki
- 25 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 10 dag obranych migdałów
- szczypta mielonych goździków
- szczypta mielonego cynamonu
- cukier puder do posypania
- 1/2 szk. konfitury lub dobrej marmolady
Sposób przygotowania :
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto . Zawinąć w foli i włożyć na godzinę do lodówki . Rozgrzać do 180ᵒC piekarnik . Ciasto wyjąć , rozwałkować na grubość 1/2 cm i wycinać gwiazdki . W środku gwiazdek wycinać małe dziurki . Wszystkie ciastka ułożyć na blachę i wstawić do piekarnika . Piec ok. 10 min . Ciastka bez dziurek smarować marmoladą lub konfiturą i nakładać na nie ciastka z dziurkami. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto . Zawinąć w foli i włożyć na godzinę do lodówki . Rozgrzać do 180ᵒC piekarnik . Ciasto wyjąć , rozwałkować na grubość 1/2 cm i wycinać gwiazdki . W środku gwiazdek wycinać małe dziurki . Wszystkie ciastka ułożyć na blachę i wstawić do piekarnika . Piec ok. 10 min . Ciastka bez dziurek smarować marmoladą lub konfiturą i nakładać na nie ciastka z dziurkami. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz