Składniki :
-Biszkopt :
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki kakao
- ½ szklanki mleka
- ¾ szklanki cukru
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 25 dag margaryny
- 2 szklanki mleka w proszku
- 15 dag czekolady mlecznej
- około 6 łyżek mleka
Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze
ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i kakao.
Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem
prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego
piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 170 °C. Ostudzić i
podzielić na dwie części.Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Miękką
margarynę utrzeć na puszystą masę, dalej ucierając dodawać ostudzone
mleko z cukrami i mleko w proszku.Na jedną część biszkoptu wyłożyć masę mleczną, i przykryć drugą częścią biszkoptu.
Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce.I gotowe :)
Czekoladę rozpuścić z mlekiem na małym ogniu i polać wierzch ciasta. Schłodzić w lodówce.I gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz